Condoleance en afscheid

Een intiem en stijlvol afscheid van uw dierbare.

De historische locaties van Buitenplaats Amerongen vormen een intiem en stijlvol decor voor afscheid ceremonies en condoleances. We informeren u graag persoonlijk over de mogelijkheden. Neemt u hiervoor liefst telefonisch contact met ons op via 0343-455690.

Onderstaande tekst met hierin onze visie op afscheid nemen is eveneens gepubliceerd in het online magazine Differend.

De route ernaar toe is prachtig. Komend vanaf de Utrechtse Heuvelrug of het pontje over de Nederrijn, geniet je van Hollands schoon. Wanneer je bij de poort van Buitenplaats Amerongen arriveert, neemt het goede gevoel alleen maar toe. Deze locatie ademt een sfeer uit van natuur, nostalgie en gastvrijheid. Perfecte plek voor een afscheid. Maar mag dat ook?

“Jazeker. En of dat mag,” beaamt Peter-Paul Swijnenburg, directeur van Buitenplaats Amerongen. “Onze locatie leent zich daar uitstekend voor. In de Oranjerie kan je bijvoorbeeld een intieme ceremonie houden, in het Koetshuis een grootschalige condoleance en in het Poortgebouw de ontvangst, of een afsluitend familiediner.”

Terwijl we met Peter-Paul door de tuinen lopen, die de historische gebouwen op het landgoed met elkaar verbinden, vertelt hij over de filosofie van zijn team. “Wij willen graag maatwerk leveren. Niet alleen bij een huwelijk of zakelijk evenement, maar ook bij een afscheid. We proberen af te blijven van alles wat standaard is en vragen de familie hoe we de overledene in stijl gedenken kunnen. Waar hield de persoon van? Wat zou hij of zij graag gewild hebben? Hoe kunnen we die wens culinair vertalen?”

Dat Buitenplaats Amerongen al meerdere prijzen op het gebied van horeca en gastvrijheid gewonnen heeft, kunnen we ons tijdens de rondleiding goed voorstellen. De entree, de gebouwen, de tuinen, het ziet er allemaal zeer verzorgd uit. Tegelijkertijd blijkt uit het verhaal van Peter-Paul ook de liefde voor het vak en de gasten.

“Als een uitvaart hier gehouden wordt, vinden we het bijzonder om erbij te mogen zijn. Tijdens de bijeenkomst zijn we dienstbaar, flexibel en kunnen we snel schakelen. Met een vriendelijk gezicht serveren we lekkere koffie of een goed glas wijn. Vooraf zijn we voor de uitvaartbegeleider direct bereikbaar en doen we er alles aan om een afscheid snel en kundig op te tuigen.”

Op de vraag of Peter-Paul een aansprekend voorbeeld geven kan, begint hij te stralen. “Hier in het dorp overleed een flamboyante man. Een dandy. Hij kende veel mensen en had van het leven goed genoten. De bespreking van zijn afscheid deed hij zelf. Samen met de sommelier zocht hij de wijn uit en met de chef-kok ging het gesprek over oesters en Italiaanse ham. Op de dag zelf was er een professionele spreker en na de ceremonie werd hij door familie en vrienden bij de poort uitgezwaaid. Heel bijzonder.”